Dlaczego mleko od kozy to najzdrowszy nabiał świata?

Mleko kozie może być doskonałym źródłem białkaa dodatkowo jest znacznie lepiej tolerowane przez nasz organizm, lecz mimo tak wielu zalet nie jest tak popularne jak jego krowi odpowiednik. Zarówno mleko w płynie, jak i kozie mleko w proszku są źródłem wielu ważnych składników odżywczych, a poza tym zawierają sporo wapnia. Jego bogaty skład przyczynił się do tego, że stało się składnikiem wielu kosmetyków. Czy to prawda, że mleko kozie ma tak korzystne właściwości, że może być uznane za najzdrowszy nabiał?

Mleko kozie w proszku, a kozie mleko płynie – czy mają takie same wartości odżywcze?

Mimo nieznacznej różnicy pod względem składu oraz właściwości, to nie mleko od krowy, ale mleko kozie znajduje się na liście najzdrowszego i najbardziej wartościowego nabiału. Dzieje się tak za sprawą zawartych w mleku białek kazeinowych oraz serwatkowych. Co ciekawe, te pierwsze są silnym alergenem, więc niekorzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Kozie mleko w proszku, tak jak i jego płynna wersja, składają się głównie z białek serwatkowych, a przez to są lepiej tolerowane przez ludzki organizm. Porównując krowie mleko z mlekiem kozim, to pierwsze zawiera prawie 20 procent tego typu białek, a kozie aż 40%.

Różnica dotyczy również tłuszczy – te będące składnikiem są dużo szybciej wchłaniane oraz trawione. Powodują to krótsze łańcuchy kwasów tłuszczowych oraz mniejsze rozmiary cząstek tłuszczu.

Mleko jest również świetnym źródłem węglowodanów, jednym z nich jest laktoza. W efekcie osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać spożywania mleka – także koziego. Mleko kozie zawiera też sporą ilość cennych składników odżywczych, takich jak witaminy C, E, B12, PP i D, sód, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, żelazo i selenoraz kwas foliowy.

Działanie i właściwości prozdrowotne koziego mleka

Mimo iż mleko od kozy jest składnikiem dość tłustym i kalorycznym, to nasz układ pokarmowy jest w stanie sobie z nim poradzić – w zasadzie mleko kozie jest w tym przypadku mniej problematyczne niż to krowie. Kolejną zaletą jest obecność wielu witamin i minerałów, za sprawą których jest to napój bardzo korzystnie działający na zdrowie:
• ochrania przed chorobami nowotworowymi
• wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
• ogranicza ryzyko pojawienia się anemii
• chroni serce
• wpływa na lepsze przyswajanie miedzi i żelaza
• zabezpiecza przed rozwojem osteoporozy
• przyczynia się do lepszej mineralizacji kości u dzieci
Warto pamiętać, iż mleko kozie oddziałuje pozytywnie również na urodę, co sprawia, że coraz częściej wykorzystuje się je w przemyśle kosmetycznym. Rekomenduje się dodawać je do kąpieli lub użyć do maseczki. Taki dodatek głęboko nawilża skórę a dodatkowo przyczynia się do wygładzenia i rozjaśnienia.